PO(D)CHODEM VCHOD! - WALK THRU GALLERY - HRADEC KRÁLOVÉ

Galerie ve veřejném prostoru - podchod u Centrálu (viz.mapa)

s podporou statutárního města Hradec Králové

úterý 19. června 2012

ROMAN FRANTA - D-P KOČKY - 25.6. - 17.8.2012




Malíře Romana Frantu lze charakterizovat jako malíře typicky postmoderního. I přesto, že nejvíce je znám svými obrazy skládanými ze struktur brouků, jeho malířský projev je daleko bohatší, neomezující se ani jednotným stylem ani tématy. Roman Franta ve svých obrazech zaznamenává postřehy ze světa reálného, který vnímá kolem sebe, avšak vzápětí se prolíná se světem představ, a jakoby s odstupem vše ještě komentuje a glosuje malířskými intervencemi. Struktury brouků se proměňují v „reálnou“ postavu Brouka Pytlíka, svět politiky ve svět erotiky. Pečlivě stavěné obrazy se mění v rozmáchlé malířské gesto nebo nahodilé skvrny.                          Pro Walkthrugallery v Podchodu v Hradci Králové připravil svoji novou sérii obrazů s nečekaným názvem i tématem – kočky.                                                                                                     (dos)
      „Nikdy předtím jsem snad kočku vážně nemaloval, ale už dlouho jsem chtěl. Měli jsme doma kočky dvě, nejdříve Almu a potom Emu. Byly perfektní, Alma dokonce kamarádila s naší fenou, labradorkou Sárou. Už žádnou kočku nechceme. Moc jsme si na ně zvykli a obě nám přejelo auto. Máme domek hned u silnice za zatáčkou a jak se kočky hřejí večer na asfaltu, řidiči to neubrzdí. I proto, že už nejsou s námi, dostal jsem chuť si je na památku namalovat.
Kočky mají zvláštní charaktery, úplně jiné než psi. A jsou nevyzpytatelné. Jsou milé, odevzdané, při drbání předou blahem a jsou zároveň své, jsou osobnosti, aristokratky, hravé i záludné, odevzdaně přítulné i urputně zatvrzelé, samotářské i společenské, jemné i nepřiměřeně drsné, domácí i toulavé, krásné i nevzhledné, čistotné i zanedbané, noblesní i obyčejné, chlupaté i holé, černé, mourovaté i bílé, … ,mají sedm životů???
Kočky se vyskytují na mnoha obrazech v celém průběhu dějin malířství, jsou to domácí miláčci a mazlíčci. Jsou součástí domovů i ateliérů herců, malířů,.. zkrátka umělců, pro které jsou zdrojem inspirace i odreagování. Měl je u sebe doma třeba Picasso, Balthus, ten dokonce něco přes dvacet. Rády chodí v ateliéru po obrazech, také jsem si tam Almu párkrát vzal.
V Počernicích je „koček“ hodně. Mám pro ně slabost a cítím, že jim něco dlužím…, proto tato výstava…“

Roman FRANTA, Praha 12. 6. 2012

1 komentář: